| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 25/09/2025

                

 

 

Το 2024 τα ακαθάριστα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών νοικοκυριών ενισχύθηκαν κατά 5,7%, ρυθμός υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ήταν 4,6%. Το συνολικό ύψος αυτών των περιουσιακών στοιχείων έφτασε τα 351 δισ. ευρώ, με την κατά κεφαλήν αξία να υπολογίζεται στις 33.190 ευρώ.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Wealth Report της Allianz, σε πραγματικούς όρους (δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό), η αύξηση ήταν 2,6% το 2024. Έτσι, η αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών βρίσκεται πλέον 10,6% πάνω από τα επίπεδα του 2019, πριν από την πανδημία. Σε αντίθεση, η Δυτική Ευρώπη παραμένει ακόμη χαμηλότερα από εκείνα τα επίπεδα (-2,4%). Όπως τονίζεται, η Ελλάδα ξεπέρασε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρά το δύσκολο περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού.

 

Ο βασικός μοχλός ανάπτυξης ήταν οι τίτλοι, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 16,8%. Οι εισροές σε τίτλους ανήλθαν σε νέο ρεκόρ 10,3 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω μετακινήσεων κεφαλαίων από τις καταθέσεις. Συνολικά, οι αποταμιευτές απέσυραν 4,7 δισ. ευρώ από τις τράπεζες, οδηγώντας σε μείωση των καταθέσεων κατά 2,1%. Παρ’ όλα αυτά, οι καθαρές νέες αποταμιεύσεις αυξήθηκαν κατά 50% στα 5,9 δισ. ευρώ, αν και παραμένουν χαμηλότερες σε σχέση με τα επίπεδα της πανδημίας.

Οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν ελαφρά, κατά 0,8% το 2024 (έναντι -1,9% το 2023). Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης χρέους (υποχρεώσεις προς ΑΕΠ) περιορίστηκε στο 44%, επίπεδο από τα χαμηλότερα της περιοχής και 34 μονάδες χαμηλότερα από το 2012. Έτσι, τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν τελικά κατά 8,7%. Ωστόσο, η χώρα έχασε μία θέση στη διεθνή κατάταξη και βρίσκεται πλέον στην 29η θέση, κάτω από την Ουγγαρία.


Θετικές τάσεις και σε διεθνές επίπεδο

Σε παγκόσμια κλίμακα, το 2024 ήταν μια ακόμη χρονιά σταθερής ανόδου για την οικονομία και εξαιρετική για τα νοικοκυριά: τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 8,7%, ταχύτερα από το 8% του 2023. Συνολικά ανήλθαν στα 269 τρισ. ευρώ, νέο ιστορικό ρεκόρ. Ωστόσο, σε σχέση με το μέγεθος της παγκόσμιας οικονομίας, παραμένουν στο ίδιο ποσοστό (283%) που ίσχυε ήδη από το 2017.


Οι ΗΠΑ στο επίκεντρο της ανάπτυξης

Τα αμερικανικά νοικοκυριά συνέχισαν να αυξάνουν τον πλούτο τους με εντυπωσιακό ρυθμό. Το 2024, η αύξηση ήταν σημαντικά υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σε αντίθεση με τη Δυτική Ευρώπη και την Ιαπωνία που υστέρησαν. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, Ludovic Subran, τόνισε ότι «το 50% της αύξησης του παγκόσμιου πλούτου το 2024 προήλθε μόνο από τις ΗΠΑ». Στη δεκαετία, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 47%, με την Κίνα να συνεισφέρει 20% και τη Δυτική Ευρώπη 12%.


Ο ρόλος των αποταμιευτικών συμπεριφορών

Οι τίτλοι, κυρίως οι μετοχές, ήταν καθοριστικοί για την αύξηση του πλούτου διεθνώς. Τόσο το 2023 (+11,5%) όσο και το 2024 (+12%), αναπτύχθηκαν σχεδόν διπλάσια σε σχέση με ασφάλειες/συντάξεις και καταθέσεις. Ωστόσο, η σύνθεση των χαρτοφυλακίων διαφέρει: στη Βόρεια Αμερική οι τίτλοι καλύπτουν το 59% του πλούτου, ενώ στη Δυτική Ευρώπη μόλις το 35%. Στην Ελλάδα, το ποσοστό είναι υψηλότερο, στο 42%.

Η Kathrin Stoffel, συν-συγγραφέας της έκθεσης, σημείωσε ότι η σύγκριση ΗΠΑ–Γερμανίας είναι χαρακτηριστική: η Γερμανία είχε ετήσια αύξηση πλούτου 5,9%, συγκρίσιμη με το 6,2% των ΗΠΑ, αλλά με διαφορετική δομή. Οι Γερμανοί αποταμίευαν περισσότερο, ενώ στις ΗΠΑ η αύξηση προήλθε κυρίως από υπεραξίες. Η Ελλάδα, με ανάπτυξη 2,9% ετησίως, μοιάζει περισσότερο με το αμερικανικό μοντέλο: χαμηλές νέες αποταμιεύσεις (0,5%) αλλά πολύ μεγάλη συμβολή από αυξήσεις αξίας (78%).

«Αν τα ελληνικά νοικοκυριά αποταμίευαν λίγο περισσότερο, τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακά», υπογράμμισε.

                  

                   

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum